Geregistreerd kassasysteem (GKS) voor de horeca

Op 1 januari 2015 wordt het gebruik van een GKS verplicht voor horecazaken waar regelmatig maaltijden ter plaatse worden verbruikt. Sinds 2 december 2013 konden horeca-uitbaters vrijwillig in dit systeem stappen. Op 31 december 2014 hadden 1.977 horecazaken zich aangemeld en waren 599 GKS geïnstalleerd. Voor de andere aanmeldingen is de procedure lopende.

2014 was dus een belangrijk jaar voor de GKS-werkgroep die werkte aan:

  • de website www.geregistreerdkassasysteem.be, die in vlot leesbare FAQ alle beschikbare informatie bundelt voor de stakeholders (producenten, verdelers, horecaondernemers en klanten)
  • tientallen infosessies en diverse beurzen met uitleg over het GKS, bestemd voor horecaondernemers.
  • certificaten voor de kassasystemen en Fiscal Data Modules (FDM). De FDM (of black box) zorgt ervoor dat data beveiligd blijven en levert een elektronische handtekening af. 40 kassatypes en 2 FDM van verschillende producenten werden in 2014 gecertificeerd.
  • de webtoepassing “Module voor de registratie van het systeem van de geregistreerde kassa’s